2012. gada 7. novembris

Prosas kūka

Mans pirmais eksperiments, cepot prosas pilngraudu kūku, bija nudien veiksmīgs. Ēdu es, ēda meita, ēda sanākušie līgotāji.

Tajā vasarā kūku cepu neskaitāmas reizes neskaitāmās variācijās - gan ikdienā, gan lielākos un mazākos svētkos. Prosas kūka ar zemenēm, p k ar mellenēm, p k ar meža ogām un vārīto krēmu, prosas kūka ar ogām želejā, rudenspusē arī ar āboliem. Mmmmm. Pasniedzot kūku ciemiņiem, viltīgi klusēju, ne viens vien man jautāja: "tas ir biezpiens?". Un ne viens vien sniedzās pēc papildporcijas!
Aizvakar tapa prosas kūka ar mellenēm (tās man saldētavā ir labi daudz) un drupačām.



Sastāvdaļas:
  • 250g prosas, kas izvārīta 400 ml ūdens kopā ar mazumiņu sāls
  • 1 ola
  • 100g cukura (viena tējas tase)
  • 50 ml eļļas
  • 2 ē.k. kukurūzas miltu
  • drupačas
  • glāze melleņu 
 Pagatavošana.
1. Izvārīto prosu rūpīgi samaisu ar pārējām sastāvdaļām (izņemot drupačas un mellenes); var paspaidīt arī ar rokām, lai prosas graudi mazliet pajūk.
2. Prosas masu lieku formā (es izmantoju 26 cm apaļo formu) un izlīdzinu, vienmērīgi saberu virsū ogas un tās nedaudz iespiežu mīklā.
3. Vienmērīgi apbārstu ar drupačām un lieku līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī cepties. Cepu 30 minūtes, pēc tam atstāju, lai krāsnī lēnām dziest.

Tikko izcepta kūka ir mīksta un nesaturīga, bet padzisusi kļūst stingrāka.

Ar vienu šādu kūku mūsmājās pietiek tikai vienai dienai, jo tā garšo visiem un garšo daudz. Un man nav žēl to gatavot - pagatavošana ir vienkārša un lēta.

2 komentāri:

  1. Ppaldies, ka iedevi sava bloga adresi. Es noteikti kādu dienu izmēģināšu prosas kūku un kēksinus(man prieks par receptēm, kur nav Schar milti, kas ir bezjēdzīgi dārgi).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nav par ko! Priecājos par iespēju Tavai īpašajai ģimenei ēdienpriekus padarīt vēl priecīgākus.

      Dzēst