Kad mājās nekā nav (nav sacepti cepumi vai kāda kūka), kā ātri un vienkārši pagatavojamu gardumu izvēlos kēksiņus. Ja raiti strādā, tie pusstundas laikā jau ir blakus kūpoša dzēriena krūzei!
Kēksiņu gatavošanu savulaik sāku ar šādu recepti no Schär: 300 g Schär Mix C, 125 g cukura, 3 olas, 125 ml sviesta, 100 ml piena, 2 strīķētas tējk. cepamā pulvera, 1 paciņa vaniļas cukura, šķipsna sāls
Taču nu to esmu pielāgojusi sev.
Tātad KĒKSIŅI!
Sastāvdaļas:
- ~200g miltu ar irdinātāju (es lietoju Doves Farm self rising)
- 100g cukura
- 2 olas
- ~80 ml eļļas
- 70 ml ūdens
- šķipsna sāls
1. Bļodā sakuļu olas, cukuru, eļļu, ūdeni un sāli līdz cukurs un sāls izkūst un masa ir viendabīga.
2. Piemaisu miltus un pildu mīklu kēksiņu formās tā, lai tā aizņemtu ~2/3 tilpuma.
3. Lieku cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 līdz 25 minūtēm.
4. Gatavus un izņemtus no krāsns apsedzu, lai nežūst, jo man garšo mitri kēksiņi. Vai gluži vienkārši ķeros pie ēšanas, cenšoties gan neapdedzināties!
Kēksiņu mīklu un virspusi var pēc vēlēšanās papildināt ar ogām vai karamelizētiem riekstiem. Protams, arī vaniļas cukuru droši var likt, tas ir gaumes jautājums.
Mīklā lieku padaudz cukura, jo tā ir gan saldāk, gan iznāk tāda kā karamelizējusies kraukšķīga garoziņa. Mmmmm...
Lietot miltus, kuros jau ir pievienots irdinātājs ir gluži vienkārši ērti, taču droši var izvēlēties miltus pēc gaumes un iespējām un atbilstoši pievienot cepamo pulveri vai sodu+citronskābi/etiķi. Lai kēksiņiem būtu lielāka uzturvērtība, pievienoju pa 2 ēdamkarotēm griķu un zirņu miltu, tajos ir vairāk šķiedrvielu, olbaltumvielu un citu vērtīgu elementu.
! Uzmanīgi - ja tiek lietoti dažādi milti, tos pirms pievienošanas mīklai rūpīgi jāsamaisa, lai neveidotos atsevišķi kādu noteiktu miltu kunkulīši.
200 g miltu - tālākā gatavo kēksiņu rinda |
Drusku vairāk miltu - vidējā kēksiņu rinda |
Vēl vairāk miltu - tuvākā kēksiņu rinda |
Svētdien uzcepu keksiņus pēc Šār receptes, Tev tur augšā ieviesusies kļūda, nevis 2 Ēdamkarotes cepamā pulvera, bet 2 tējkarotes :)
AtbildētDzēstUztaisīju ar bezlaktozes pienu. Nākošreiz varbūt taisīšu mīklu drusku šķidrāku. Bet kopumā būs OK.
Vēl man svīda tie keksiņi silikona formiņās. Tiešām vajag atstāt keksiņus formā, jeb var ņemt ārā?
Protams, ka var ņemt ārā. Es neņemu, jo ir smuki formiņā un neesmu manījusi, kam tie svīstu.
DzēstBrīnos, ka prasījās mīklu šķidrāku, bet laikam ļoti atkarīgs no miltiem. Kādus lietoji?