2012. gada 23. novembris

Bulciņas & pīrādziņi

Nedēļas vidū saņēmu jauno meitas bērnudārza ēdienkarti - piektdienas launagā "smalkmaizīte". Pirmās domas galvā diezgan rupjas, jo, lai arī vairākkārt bulciņas esmu cepusi, un pat tīri garšīgas, tās nav bijušas tik smalkas, lai atrādītu citiem.
Šoreiz jāpacenšās un pie reizes jāapvieno ar cāļpasūtījumu - jāizcep kaut daži pīrādziņi.

Gan bulciņām, gan pīrādziņiem pamatā ir viena un tā pati rauga mīkla.



Sastāvdaļas:
  • 200 g MixB
  • 50 g kukurūzas milti + 50 g kartupeļu ciete
  • 250 ml ūdens
  • 1 tējk. guāra sveķi
  • 1 tējk. presētā rauga
  • 1 tējk. cukura
  • 1/2 tējk sāls
  • 1 ē.k. eļļas
  • + ola apziešanai un kukurūzas milti apkaisīšanai


Kā var redzēt, pēc sastāva daudz neatšķiras no baltmaizes mīklas, būtībā ūdens mazliet mazāk un citu (ne-miltu) sastāvdaļu īpatsvars sanāk lielāks.

Pagatavošana.

Mīkla.
1) Saberžu raugu ar cukuru un atstāju atdzīvoties.
2) Samaisu visus miltus ar guāra sveķiem. Izšķīdinu raugu ūdenī un visu iemaisu miltos. Atstāju uzrūgt.
3) Kamēr mīkla rūgst, var sagatavot pildījumu bulciņām, pīrādziņiem.
4) Uzrūgušai mīklai piemaisu sāli un eļļu. Rūpīgi izmaisu.
Mīkla gatava lietošanai!


Mīklas rullēšana un bulciņu/pīrādziņu veidošana ir prasīga.
1) Apbārstu darba virsmu (man ir silikona paliktnis, lai nav jāmoca galda virsma) ar kukurūzas miltiem (tā kā tie lēni briest, tad ar mazu daudzumu veido aizsargkārtu, neļaujot mīklai visur lipt) un uzlieku uz tās mīklas piku, ko arī apkaisu ar miltiem.
2) Mīklu apviļāju miltos un lieko paslauku malā, atstājot gan nedaudz uz virmas. Mīklas piku tāpat ar rokām nedaudz pieplacinu un ķeros pie rullēšanas.
3) Rullēju maigi, nespiežot, izmantoju meitas mazo mīklas rullīti. Izrullēšanas laikā vaktēju, lai mīkla nepielīp pie pamatnes un ruļļa, vajadzības gadījumā to pacilāju, paslauku apakšā nedaudz miltu utt..

Tad var ķerties pie izstrādājumu veidošanas. Arī šajā posmā vajag maigumu un noder plats nazis, lai pārvietotu pīrādziņu/bulciņu uz plāts.
Pīrādziņus taisu kā jau pīrādziņus. Bulciņas, kā jau bulciņas. Pēc tam apziežu ar olu, nedaudz paraudzēju un lieku cepeškrāsnī viducī. Labs triks ir ielikt parūgt siltā krāsnī un pēc tam pagriezt uz karstumu, lai krāsns lēnām uzsilst līdz cepšanas T.

Cepu ~20 minūtes (15, ja lieku karstā krāsnī) 180 grādos, krāsns apakšā noder ielikt trauku karsta ūdens.

Lūk, pīrādziņi un bulciņas jau gatavi!
Pīrādziņi ar Švarcvaldes šķiņķi (tieši bija mājās kā kaut kas puslīdz piemērots pīrādziņiem).
Bulciņas ar vārīto krēmu un mandelēm (centos piešķirt apetītlīgu izskatu no kvinojas piena uztaisītajam vārītajam krēmam).
Magoņu rozītes un austiņas (neatvērās līdz galam).
Ābolu aploksnītes.
Iekosta bulciņa četrgadīgās M rokā

Gatavus nevajag turēt siltā krāsnī - izkaltīs. Es pēc izņemšanas no krāsns apsedzu ar dvieli, lai lēnām atdziest, pēc tam noglabāju kārbiņā ledusskapī, lai pārāk nežūst. Vis gardāk ēdas vēl siltā veidā vai speciāli sasildot.

Iekosts pīrādziņš pie manas vakara tējas.
(Ar pīrādziņu vien neptiekika, protams!)
Ja cep bulciņas, var mīklai pirms veidošanas pievienot vēl cukuru, arī safrānu dzeltenīgumam. Gatavām vēl karstām uzsijāt pūdercukuru vai apziest ar šokolādi (uz karstas bulciņas šokolāde pati kūst). Variāciju, kādas bulciņas gatavot ir ļoti daudz. Un arī pīrādziņus taču var gatavot, piemēram, ar kāpostiem!


Picai arī droši var izmantot šādu pašu mīklu. Picai nevajag rullēt - vienkārši pa taisno uz cepešplāts (cepamā papīra) uzliek mīklas piku un ar eļļainiem pirkstiem izspaida līdz vēlamajai formai un biezumam.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru