2012. gada 2. novembris

Kēksiņi

Veiksmīgā parastā dienā es parasti atrodu laiku ne tikai 3 pamata ēdienreizēm, bet arī trīs "tējas pauzēm". Tējas vietā gan dzeru cigoriņu dzērienu ar pienu (parasto, kaut arī vēders ziņo, ka tas īsti neder), bet ko lai piekož klāt...
Kad mājās nekā nav (nav sacepti cepumi vai kāda kūka), kā ātri un vienkārši pagatavojamu gardumu izvēlos kēksiņus. Ja raiti strādā, tie pusstundas laikā jau ir blakus kūpoša dzēriena krūzei!

Kēksiņu gatavošanu savulaik sāku ar šādu recepti no Schär: 300 g Schär Mix C, 125 g cukura, 3 olas, 125 ml  sviesta, 100 ml piena, 2 strīķētas tējk. cepamā pulvera, 1 paciņa vaniļas cukura, šķipsna sāls

Taču nu to esmu pielāgojusi sev.



Tātad KĒKSIŅI!

Sastāvdaļas:
  • ~200g miltu ar irdinātāju (es lietoju Doves Farm self rising)
  • 100g cukura
  • 2 olas
  • ~80 ml eļļas
  • 70 ml ūdens
  • šķipsna sāls
Pagatavošana.

1. Bļodā sakuļu olas, cukuru, eļļu, ūdeni un sāli līdz cukurs un sāls izkūst un masa ir viendabīga.
2. Piemaisu miltus un pildu mīklu kēksiņu formās tā, lai tā aizņemtu ~2/3 tilpuma.
3. Lieku cepties līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 līdz 25 minūtēm.
4. Gatavus un izņemtus no krāsns apsedzu, lai nežūst, jo man garšo mitri kēksiņi. Vai gluži vienkārši ķeros pie ēšanas, cenšoties gan neapdedzināties!

Kēksiņu mīklu un virspusi var pēc vēlēšanās papildināt ar ogām vai karamelizētiem riekstiem. Protams, arī vaniļas cukuru droši var likt, tas ir gaumes jautājums.
Mīklā lieku padaudz cukura, jo tā ir gan saldāk, gan iznāk tāda kā karamelizējusies kraukšķīga garoziņa. Mmmmm...

Lietot miltus, kuros jau ir pievienots irdinātājs ir gluži vienkārši ērti, taču droši var izvēlēties miltus pēc gaumes un iespējām un atbilstoši pievienot cepamo pulveri vai sodu+citronskābi/etiķi. Lai kēksiņiem būtu lielāka uzturvērtība, pievienoju pa 2 ēdamkarotēm griķu un zirņu miltu, tajos ir vairāk šķiedrvielu, olbaltumvielu un citu vērtīgu elementu.
! Uzmanīgi - ja tiek lietoti dažādi milti, tos pirms pievienošanas mīklai rūpīgi jāsamaisa, lai neveidotos atsevišķi kādu noteiktu miltu kunkulīši.
 
200 g miltu - tālākā gatavo kēksiņu rinda
Miltus parasti beru vairāk nekā minēts receptē, jo tad tā nav tik šķidra un to ir viegli, nenolaistot darbvirsmu, ar divu karošu palīdzību salikt trauciņos. Neskatoties uz to, kēksiņi izdodas vienmēr!
Drusku vairāk miltu - vidējā kēksiņu rinda
Kēksiņu kopbildē var redzēt gan to, kā atšķiras kēksiņu virspuses, gan arī to, kas cepšanas laikā notiek ar mīklas virspusē uzbērtajām mellenēm. Šķidrākajā mīklā tās iegrimst, bet, jo biezāka mīkla jo mazāk ogas iegrimušas. Es, cepot ar biezāku mīklu, ogas parasti mīklā iemaisu pirms likšanas formiņās.
Vēl vairāk miltu - tuvākā kēksiņu rinda

2 komentāri:

  1. Svētdien uzcepu keksiņus pēc Šār receptes, Tev tur augšā ieviesusies kļūda, nevis 2 Ēdamkarotes cepamā pulvera, bet 2 tējkarotes :)
    Uztaisīju ar bezlaktozes pienu. Nākošreiz varbūt taisīšu mīklu drusku šķidrāku. Bet kopumā būs OK.

    Vēl man svīda tie keksiņi silikona formiņās. Tiešām vajag atstāt keksiņus formā, jeb var ņemt ārā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Protams, ka var ņemt ārā. Es neņemu, jo ir smuki formiņā un neesmu manījusi, kam tie svīstu.
      Brīnos, ka prasījās mīklu šķidrāku, bet laikam ļoti atkarīgs no miltiem. Kādus lietoji?

      Dzēst