2012. gada 15. novembris

Mani milti

Šodien no virtuves skapīša izvilku visas miltu pakas, lai pastāstītu, tieši kādus miltus un kādēļ lietoju.

Cilvēkam ar tradicionālu ēdienkarti parasti mājās ir vien parasti kviešu milti. Tiem, kas vairāk pievēršas visādai gatavošanai, veselīgam un/vai alternatīvam uzturam plauktos ir vēl arī rudzu milti, dažāda veida maluma milti, kliju milti, tagad popularitāti gūst arī turku zirņu milti. Ā, un vēl gandrīz katrās mājās, kur gatavo, ir kartupeļu ciete ķīselīšiem.

Kas atrodams manā miltu skapītī?



Miltu komplekts A - dienišķie:

Schaer Mix B - universāli milti. Gatavot ar tiem ir ārkārtīgi patīkami, faktiski bez pielāgojumiem der arī parastajām receptēm. Ja jāgatavo kaut kas īpašs, un nevaru atļauties sabojāt - lietoju šos. Tāpat tie man ir pamats rauga mīklām, cepumiem, jo šīs mīklas ir salīdzinoši prasīgas.

Bezgluten kukurūzas milti - nav īpaši smalks malums, bet tieši tas man patīk, ar tiem labi var piešķirt mīklai saturīgumu. Lēni briest, kas dažkārt ļoti noder. Lieku pie maizes (komplektā ar kartupeļu cieti) un cepumu mīklām. Tie man ir galvenie milti, gatavojot plāno pankūku mīklu, un ar tiem ērti iebiezināt mērces - nebriedinu, bet beru pa taisno mērcē un kārtīgi izmaisu (te noder tas, ka lēni briest). Pankūkām paši par sevi piešķir saldenu garšu, atgādina mazliet kornfleikšus. Izmantoju arī pakaisīšanai zem cepumu mīklas.

Alojas kartupeļu ciete - Rauga mīklās ar cietes palīdzību atsveru kukurūzas miltu smagumu. Šī kombinācija ļauj mīklu padarīt drusku lētāku, kā nekā gan kukurūzas milti, gan kartupeļu ciete ir ievērojami lētāki nekā Mix B. Protams, lietoju arī ķīseļiem.

Miltu komplekts B - pamatīgie:

Doves Farm griķu milti un turku zirņu milti - tie ir t.s. smagie milti. Tajos ir salīdzinoši daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu. Rauga mīkla ar tiem diezko nesanāk, bet mēdzu nedaudz pievienot (pa 1-2 ēdamkarotēm), lai maizi padarītu vērtīgāku. Nereti pielieku arī cepumu vai kēksiņu mīklai, bet tad uzreiz jāmeklē, kā nomaskēt specifisko garšu, tam der kakao varbūt arī daudz vaniļas cukura, bet to neesmu mēģinājusi.

Miltu komplekts C - īpašie:

Doves Farm baltie milti ar irdinātāju - šos lietoju faktiski tikai kēksiņiem, tad nav jādarbojas ar cepamo pulveri vai sodu+skābi. Patīkami milti, kas, atšķirībā no līdzīgiem Somijas firmu ražojumiem, tiešām ir milti nevis kviešu ciete + uzlabotāji. Gatavojos pamēģināt pielikt maizes mīklai, kaut kad senāk tā ir darīts, rezultāts drošāk iznāk pufīgs.

Bezgluten rīsu milti - arī nav smalks malums, briest samērā lēni. Šos lietoju, gatavojot debessmannu, kā ieteikts Cālī (kaut kad būs recepte). Citādi gan izvairos, lai lieki necietina vēderu.

Tātad 7 dažādi milti. Es pat nezinu, vai tas ir tikai 7 vai veseli 7. Priecāšos samērīties!

1 komentārs:

  1. Nu samēramies, ja? :)
    Mani milti te -
    http://eestikele.wordpress.lv/produkti/milti/

    AtbildētDzēst