2013. gada 9. janvāris

Šokokončas

Vislielākais satraukums, tuvojoties Ziemassvētkiem, man bija ne jau par svētku ēdienkarti vai dāvanām, bet bērnudārza eglīti un saldumu paciņu.
Skaidrs, ka paciņa parastā neder, meitas diētai piemērotus un drošus saldumus arī dabūt grūti, dārgi un neinteresanti. Ko darīt? Kā būt? Bez jebkādiem variantiem un atlaidēm sev ķēros pie šokolādes konfekšu gatavošanas.


Ideja pavisam vienkārša - salda, blīva nedaudz šokolādīga riekstu masa un apkārt šokolāde, atlika tikai uzdevumu izpildīt.

Sastāvdaļas:
  • valrieksti pamatam
  • cukurs saldumam
  • nedaudz rīvmaizes apjomam
  • šokolāde šokolādīgumam un glazūrai

Pagatavošana

1. Iebēru savā krūzblenderī pāris saujas valriekstu kodolu un kādu ēdamkaroti parasta cukura. Samalu smalkā irdenā masā.
2. Pievienoju pāris ēdamkarotes rīvmaizes, samaisīju.
3. Nelielā katliņā ūdens peldē izkausēju nelielu daudzumu diētai atbilstošas tumšās šokolādes Dažas tējkarotes pielēju riekstu masai un ar rokām samīcīju viendabīgā masā. Šokolādes daudzums te atkarīgs no paša vēlmēm.
4. No iegūtās riekstu masas izveidoju plakanu "desu", ko sagriezu konfektes izmēra stienīšos. Noliku aukstumā atdzist.
5. Atdzisušos nedaudz sacietējušos stienīšus mērcu ūdens peldē kausētā šokolādē un liku atkal vēsumā, lai šokolāde atdziest un sacietē. Man visērtāk apmērcēt bija uzliktus uz dakšiņas (ne uzdurtus!), tad nenāca pārāk daudz šokolādes no katliņa līdzi kā, ja to darīju ar karotīti.

Ņam, ņam! Meita (turpmāk apzīmēšu ar M, jo man ir divas meitas) gan uz eglīti netika, jo saslima, bet savu paciņu saņēma Ziemassvētku rītā. Par šokolādes konfektēm bija sajūsmā, visus cienāja, un visi atzina par gardām. Un tā arī bija. Pēc visu apēšanas saņēmu pasūtījumu uz Jaungadu uztaisīt tādas pašas konfektes, kādas bērnudārza rūķi bij` viņai sagatavojuši.

Brīdinu, ka cukurs pilnībā netiek samalts, bet paliek kraukšķīgs kā "Laimas" ražotajās konfektēs "Sarkanā magone" (ja nemaldos), kur ledeņu krikši kraukšķ. Ja gribas bez cukura graudiņiem - jālieto pūdercukurs.
Gatavās konfektes tinu spīdīgajā dāvanpapīrā, iekšpusē ieliekot sloksnīti folijas, lai savītie gali labāk turās ciet.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru