2013. gada 11. janvāris

Lazanja (ar sieru)

Mans vīrs ir itālisku ēdienu mīļotājs. Un M aug tāda pati.
Kad jaunākajai meitai (turpmāk vienkārši P) iznāca pirmais zobiņš, jautāju - ko pagatavot šim notikumam par godu.
- LAZANJUUUUU!
Tad nu apbruņojos ar vīra palīdzību (pamatā bērnu pieskatīšanas un izklaidēšanas nolūkā) un ķēros pie darba. Tās pagatavošana nav ātra, kopumā var paiet pat līdz 3 stundām (pēdējā gan diezgan brīva), tātad pie darba jāķeras laikus.


Sastāvdaļas:

sarkanajai mērcei-
  • 1 mazā bundža konservētu tomātu (es lietoju Annalisa veselos mizotos, tiem ir pārsvītrotā vārpiņa)
  • 0,5 kg maltas gaļas
  • 2 vidēji burkāni (te var variēt pēc garšas un iespējām - paprika, cukuni, sīpoli utt.)
  • sāls pēc garšas
  • kaltēti zaļumi - baziliks, kāds ķiploks, viss pēc gaumes, droši arī piparus
  • + kādi 50 ml ūdens, ja ir dikti bieza mērce

balto mērci jātaisa pēc izjūtas, var vispār netaisīt, var sarkanajai piejaukt beigās pienu (ja drīkst) ar miltiem-
  • eļļa
  • milti (ne ciete)
  • sāls
  • silts ūdens
  • garšvielas vai kas cits garšas uzlabošanai (buljons, siers...)

makaroniem -
  • 250g mixB
  • 3 olas
  • 3 ē.k. eļļas
  • 3 ē.k. ūdens
  • nedaudz sāls
+ labi kūstošs siers

Pagatavošana

Es vienmēr sāku ar sarkano mērci, jo tā ir sastāvdaļa, kura ar laiku pieņemas labumā.
1. Katliņā ar biezu apakšu apcepu malto gaļu (ja liesa - pieleju eļļu).
2. Pievienoju sagrieztus/sarīvētus dārzeņus (burkānus es rīvēju) un sagraizītus konservētos tomātus, sāli un sautēju.
3. Tikmēr sameklēju visas izvēlētās garšvielas, sasmalcinu un pievienoju mērcei. Vajadzības gadījumā pieleju arī ūdeni un lieku uz nelielas liesmas zem vāka lēnām sautēties.

Pēc tam gatavoju balto mērci, lai tā paspēj nedaudz atdzist.
1. Nelielā katliņā ar biezu apakšu uzkarsēju kādus 50 ml eļļas un tad pieberu miltus, tik daudz, lai drusku sabiezē, bet tomēr masa "vārās", nedaudz apcepās.
2. Pievienoju sāli, garšvielas (piem., rozmarīnu).
3. Pa daļām leju karstu ūdeni. Uzmanīgi, jo strauji ceļas karsts tvaiks. Leju līdz iegūta pabieza mērce.
4. Var vēl pievienot kādu sieru pilnīgākai garšai. Vai, ja piens nav problēma - ūdens vietā liet pienu.
Mana baltā mērce ir kaut kas dikti aptuvens, iesaku pameklēt internetā kādu normālu recepti.

Tad ķeros pie ļoti svarīgās daļas - makaronu mīkla.
1. Saberu, saleju bļodā visas sastāvdaļas un ar rokām samīcu stingrā, bet ne drupanā nedaudz vijīgas mīklas bumbā.
2. Ja mīkla nekļūst vijīga, bet drūp - pievienoju vēl ūdeni, burtiski pa tējkarotei. Ja mīkla ir lipīga - gluži vienkārši ļauju, lai pažūst.
3. Ietinu mīklas bumbu pārtikas plēvē, lai neizkalst, un atstāju uz galda nostāvēties.

Kamēr viena mērce sautējas, otra dziest un mīkla nostāvas, sarīvēju sieru, sagatavoju trauku lazanjai, silikona paliktni mīklas izrullēšanai, mīklas rulli un visbeidzot - ieslēdzu cepeškrāsni.

Kad viss sagatavots - jāliek lazanja kopā!
1. Sadalu mīklu tik daļās, cik kārtas būs lazanjai. Mūsmājās tās ir 4 ļoti plānas, bet lielas. Vienu gabalu lieku uz rullēšanu, pārējos - atpakaļ plēvē.
2. Ieleju cepamtrauka apakšā nedaudz sarkanās mērces, lai makarons pie apakšas nepiecepas.
3. Mīklas piku izrullēju plānu un tik lielu, cik vienai kārtai cepamtraukā, un ieklāju cepamtraukā. Nav jācenšas visu vienā lielā gabalā ieklāt, labāk pa daļām, lai cepšanas laikā liekais gaiss var viegli izkļūt no ēdiena.
4. Uzleju un izlīdzinu sarkano mērci (jāņem vērā, ka to vajadzēs visām kārtām).
5. Uzleju balto mērci (to lieku katrā otrajā kārtā).
6. Izrullēju un uzklāju nākamo makaronu.
7. Leju sarkano mērci.
8. Beru sieru (katrā otrajā kārtā - kur nav baltā mērce).
9. Utt. no 3. līdz 8. punktam. Virsējā kārtā pa virsu siers.
10. Nosedzu vai nenosedzu trauku (atkarīgs no tā, vai traukam ir vāks) un lieku cepties 200 grādos kādas 30 minūtes.
11. Kad lazanja gatava, izņemu no krāsns. Ļauju tai kādas 10 minūtes atpūsties, vēl savilkties, jo - tā tikko no krāsns ir viducī šķidra + tāpat pārāk karsta, lai uzreiz ēstu. Pēc padzišanas lazanja ir kļuvusi stingrāka un ir viegli sadalāma glītās porcijās.

Mūsu ģimenei šādi iznāk pa 2 kārtīgām porcijām katram (M tās porcijas ir mazākas). Varētu būt 6 normālas porcijas.
Ja nelieto sieru, tad to var aizvietot, piem., ar majonēzi, vai to pašu balto mērci. Mēs parasti priekš M taisām atsevišķā traukā bez siera vai ar bezlaktozes sieru.
Attēlos ir trauks ar lazanju M, kuru viņa pati palīdzēja pagatavot.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru