2014. gada 27. novembris

Piparkūkas 2014

Advente tūliņ tūliņ tūliņ!

Mandarīnu pilna māja jau, nu laiks arī pirmajām piparkūkām.

Pagājušajā gadā daudz eksperimentēju, bet stabilu recepti tā arī neattīstīju. Taču, pateicoties pierakstītajiem secinājumiem, mana pirmā šīs sezonas mīkla izdevās. Tā vienkārši un uzreiz!

Pēc pēdējās darbošanās pierakstītā iespējami veiksmīgā recepte izrādījās tiešām veiksmīga.
Tātad, uz priekšu!


Sastāvdaļas:
  • 400 g cukurs
  • 150 g sviests/tauki (liku 100g sviestu 50g taukus)
  • 700 g Schar Mix B milti
  • 1 liela ola
  • 50 g medus (nu, 2 kārtīgas ēdamkarotes)
  • garšvielas pēc savas gaumes (es pieliku 2 tējkarotes pašas samaltas, bet gandrīz nejūtu)
  • ēdamkarote kakao (man tā patīk)
Pagatavošana (bildes no pagājušā gada):

1.  Sagatavo visas sastāvdaļas: cukuru uzreiz katliņā (labāk palielā un ar biezu dibenu); miltus, garšvielas un kakao samaisa bļodā; olu, taukvielas, medu noliek sildīties, lai nav auksti kā no ledusskapja.
2. Uz nelielas liesmas lēnām silda cukuru, vismaz sākumā to nemaisot. Var pat uzlikt vāku, lai vienmērīgāk sasilst. Kad apakšā jau liela daļa izkususi un brūnē, var uzmanīgi pabakstīt, pamaisīt. Bet uzmanīgi, lai virsējais aukstais cukurs pārāk neatdzesē karsto izkusušo, var saraut grūti izkausējamos kunkuļos. Kad cukurs jau kopuā šķidrs un brūnē, drošāk pārvietot uz pavisam mazu liesmu un sabrūnināt līdz vēlamajam brūnumam (mīkla būs dikti gaisāka), bet nepārcenšoties - ja sāk dūmot, jārauj no uguns nost. Labāk gaišākas bet gardas piparkūkas, nevis smuki tumšas, bet rūgtas.
3. Kad cukurs brūns un no liesmas noņemts, iemaisa medu, pēc tam arī taukvielas.
4. Karamelei līdzīgajā masā iejauc aptuveni pusi miltu maisījuma. Pēc tam olu un atlikušos miltus.
5. Visu mīklas masu izlej uz galda (es lietoju silikona paliktni) un mīca līdz mīkla palēnām atdziest un kļūst stingrāka, var izveidot kaut cik noturīgu "klaipiņu". Ietin plēvē un ļauj atdzist.

Viss! Mīkla gatava!

Atdzisušu var likt ledusskapī uzglabāšanai, vai arī rullēt, lai pagatavotu pirmās piparkūkas.

Mīkla ir diezgan stingra, izrullēt to ir grūti, domāju, ka pirmsskolas vecuma bērnam nebūtu pa spēkam. Bet, kas man nav mazsvarīgi, tā rullēšanas laikā neplēkšņojas, neplaisā, nav lipīga, izrullējas vienmērīgi.
Izspiest piparkūkas arī nebūt no tās nav viegli - ar manas bērnības plastmasas formiņām nācās krietni pacīnīties, savukārt ar tērauda šķita, ka sev rokas sagriezīšu (jāvelk rokās cimdi!). Taču tas aizmirstas, kad topošās piparkūkas jāpārceļ uz cepamplāts, jo tās nemaz nemaina formu!

Piparkūkas cepu lēnām 140 grādu temperatūrā, jo tā vieglāk pamanīt īsto gatavības brīdi.
Tās mazliet uzpūtās, bet neizplūda - zvaigznītes ir zvaigznītes, puķītes ir puķītes, mēnesim deguns arī vietā. Gatavās ir porainas un kraukšķīgas, tomēr nemaz nav trauslas, pat diezgan stingras.

Priecīgu Ziemassvētku gaidīšanas laiku!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru