2013. gada 1. decembris

1. Advents - 1. piparkūkas

Šogad pirmā piparkūku mīkla (un, protams, piparkūkas) tapa, piedomājot par manu māsu, kurai šogad
pirmoreiz nāksies pašai gatavot savu piparkūku mīklu.

Parasti visi (arī es) baidās no tās cukura dedzināšanas. Ja vēl jātaisa tas sīrupā, tātad karstam jāpievieno ūdens, mani personīgi pārņem šausmas. Tādēļ recepte, kurā visi cukuri ir brūni un jākarsē vien līdz izkušanai.


Par pamatu izmantoju šo recepti-fotopadomu. Man iepatikās, ka nav cukurs jādedzina un, ka nepieciešams tikai olas dzeltenums, pie tam maz. Tātad reāla iespēja to arī aizvietot (ir prātā izmēģināt), kā arī, ja dzeltenumu lieto, baltums paliek pārziešanai un dekorēšanai - ērti!

Sastāvdaļas:
  • 2 ēd.k. medus
  • 100 g brūnais cukurs (man bija parastais brūnais + slapjais tumši brūnais)
  • 125 ml tumšais sīrups (lietoju Dansukker)
  • 125 g cūku tauki
  • 500 g milti - MixB (pa daļām)
  • garšvielas - pēc savas gaumes (es liku maz, burtiski tējkaroti pašas maltu + tējkaroti kakao)
  • 1 olas dzeltenums
Pagatavošana

1. Sagatavoju lielāko daļu izejvielu - daļu miltu (~ 200g), visus saldinātājus (cukuru uzreiz katliņā), taukus.
2. Sabēru katliņā cukuru, izlīdzināju un karsēju līdz kūst. Es aizmirsos un karsēju uz lielas liesmas līdz ar to varbūt drusku sanāca pārspīlēt, bet ne gluži sadedzināt. Te svarīgi nemaisīt, kamēr lielākoties nav izkusis, ja maisa - saķep viss pie katla malām un karotes, pēc tam jau izkausēt grūti.
3. Kad cukurs jau aktīvi kūst un apakšējais jau pat sāk brūnēt, pārvietoju uz pavisam mazas liesmas un pievienoju pakāpeniski (lai strauji nedziest) medu un sīrupu, lai iemaisās viss viendabīgā masā. Kad tas gatavs - pievienoju arī taukus.
4. Kad tauki cukura sīrupā izkusuši (viendabīga masa te neveidojas), laiks liesmu noslēgt un pievienot sagatavotos miltus.
5. Kamēr pirmmīkla mazliet atdziest, ir laiks sagatavot visu pārējo - samalt un izsijāt garšvielas, samaisīt tās un kakao ar nelielu daļu atlikušo miltu, atdalīt olas dzeltenumu, atbrīvot vietu uz galda mīklas mīcīšanai.
6. Kad mīkla vairs nav karsta, bet tikai silta (lai olu nesarecinātu), pievienoju olas dzeltenumu, kārtīgi iemaisīju. Tad arī iemaisīju garšvielotos miltus.
7. Uz virsmas (man uz galda mīcīšanai ir silikona paliktnis) bēru pusi no atlikušajiem miltiem (~100 g), nedaudz izlīdzināju un krāmēju no katla virsū silto mīklu. Mīkla ir vēl pārāk mīksta, tajā jāiemīca šie milti.
Mīkla joprojām ir pārāk mīksta, tāpēc pievienoju vēl miltus. Un tā līdz visi 500 g izlietoti.
8. Mīklu smuki savēlu, nogludināju spīdīgā pagalē un satinu plēvē, lai atdziest. Pēc tam jau var cept pirmo izmēģinājumcepienu vai noglabāt ledusskapī.



Vispār ar šo mīklu nedaudz paeksperimentēju.

1. Vispirms mīklu pagatavoju ar mazāku miltu daudzumu - 450 g. Mīkla patīkami rullējās, bet piparkūkas, cepot mazliet izplūda. Plus lielākajām neglīti kūkumi (apakšā tukšumi), to varbūt var labot, ja rullē un spiež uzreiz uz cepampapīra, pirms cepšanas tik noņemot lieko.

2. Visai atlikušajai mīklai pieliku tā miltus, it kā kopumā mīklā būtu visi 500 g. Mīkla sanāca diezgan stingra, grūti rullējama, bet piparkūkas, pārceļot uz cepamplāts faktiski nedeformējās, tāpat arī cepot savu formu nezaudēja. Lai arī kūkumi bija - ne tik izteikti.

3. Pieliku vienai porcijai mīklas mazliet ūdens (it kā uz visu mīklu būtu 2 tējkarotes), mīkla bija vijīgāka, mīkstāka, bet rullēšanas laikā gribēja nedaudz dalīties plēksnēs, lipa pie ruļļa, un, pārcelt uz plāts grūti, mīkstā mīkla deformējās. Kūkumi bija mazāk izteikti, bet citādi līdzīgas otrajām.

Piparkūkas (un arī citus cepumus) izvēlos cept 160 C, tā daudz vieglāk notrāpīt, lai nepiedeg, un cepamais papīrs arī neizceptas, tas ļauj visas visas piparkūku porcijas cept uz viena papīra (var redzēt, ka jau pirmajai pannai loksne nav svaiga). Saudzējam maka saturu un dabu!

Lai jauks svētku gaidīšanas laiks!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru