
pirmoreiz nāksies pašai gatavot savu piparkūku mīklu.
Parasti visi (arī es) baidās no tās cukura dedzināšanas. Ja vēl jātaisa tas sīrupā, tātad karstam jāpievieno ūdens, mani personīgi pārņem šausmas. Tādēļ recepte, kurā visi cukuri ir brūni un jākarsē vien līdz izkušanai.
Par pamatu izmantoju šo recepti-fotopadomu. Man iepatikās, ka nav cukurs jādedzina un, ka nepieciešams tikai olas dzeltenums, pie tam maz. Tātad reāla iespēja to arī aizvietot (ir prātā izmēģināt), kā arī, ja dzeltenumu lieto, baltums paliek pārziešanai un dekorēšanai - ērti!
Sastāvdaļas:
- 2 ēd.k. medus
- 100 g brūnais cukurs (man bija parastais brūnais + slapjais tumši brūnais)
- 125 ml tumšais sīrups (lietoju Dansukker)
- 125 g cūku tauki
- 500 g milti - MixB (pa daļām)
- garšvielas - pēc savas gaumes (es liku maz, burtiski tējkaroti pašas maltu + tējkaroti kakao)
- 1 olas dzeltenums


2. Sabēru katliņā cukuru, izlīdzināju un karsēju līdz kūst. Es aizmirsos un karsēju uz lielas liesmas līdz ar to varbūt drusku sanāca pārspīlēt, bet ne gluži sadedzināt. Te svarīgi nemaisīt, kamēr lielākoties nav izkusis, ja maisa - saķep viss pie katla malām un karotes, pēc tam jau izkausēt grūti.

4. Kad tauki cukura sīrupā izkusuši (viendabīga masa te neveidojas), laiks liesmu noslēgt un pievienot sagatavotos miltus.

6. Kad mīkla vairs nav karsta, bet tikai silta (lai olu nesarecinātu), pievienoju olas dzeltenumu, kārtīgi iemaisīju. Tad arī iemaisīju garšvielotos miltus.


Mīkla joprojām ir pārāk mīksta, tāpēc pievienoju vēl miltus. Un tā līdz visi 500 g izlietoti.
8. Mīklu smuki savēlu, nogludināju spīdīgā pagalē un satinu plēvē, lai atdziest. Pēc tam jau var cept pirmo izmēģinājumcepienu vai noglabāt ledusskapī.
Vispār ar šo mīklu nedaudz paeksperimentēju.



Piparkūkas (un arī citus cepumus) izvēlos cept 160 C, tā daudz vieglāk notrāpīt, lai nepiedeg, un cepamais papīrs arī neizceptas, tas ļauj visas visas piparkūku porcijas cept uz viena papīra (var redzēt, ka jau pirmajai pannai loksne nav svaiga). Saudzējam maka saturu un dabu!
Lai jauks svētku gaidīšanas laiks!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru