2013. gada 31. oktobris

Ķirbju končeksperiments

Gads jau riņķī un atkal vieni Helovīna ķirbjsvētki klāt.

Šogad mošķīšu sagaidīšanai gatavojos jau laikus. Šī gada našķis - ķirbja končas.

Mammas dārzā šogad izaudzēti kaut kādi īpašie ķirbji ar ļoti blīvu mīkstumu, biezenis no tā iznāk ļoti tumīgs, drīzāk pat sauss. Tāds ir ideāls, lai pagatavotu kaut ko ļoti ķirbīgu.

Konfekšu tapšana ir eksperiments ar ideju, bez receptes. Un bez tapšanas gaitas fotoattēlos.

Sastāvdaļas:
Ķirbis
Marmelādes cukurs (Dansukker 3in1)
Rieksti (gribēju kokosa skaidiņas, bet bija mājās tikai mandeles)
Rīvmaize

Pagatavošana
1. Nogriezu gabalu ķirbja, atbrīvoju to no mizas un gabaliņos sagrieztu sasautēju mīkstu, saberzu puslīdz viendabīgā biezenī. (Biezenis varētu būt, ka bija nepilna glāze, ļoti biezs.)
2. Biezenim pievienoju labi daudz marmelādes cukura. Ne gluži 1:1, bet tuvu tam (pusi paciņas), lai ir salds un labi sacietē rezultāts. Mazliet pakarsēju ar domu, ka tas varētu nedaudz karamelizēties.
3. Pievienoju sakapātus riekstus (kādi 50 grami varbūt bija) un rīvmaizi (5 ēdamkarotes?), lai masa būtu bieza, kārtīgi uzkarsēju.
4. Kad masa bija padzisusi, ar eļļainām rokām izveidoju bumbiņas, ko liku atdzist ledusskapī.
5. Atdzisušas un sacietējušas končiņas nosusināju papīra salvetēs (lai nav eļļainas) un saliku papīra formiņās.

Nu tās gaida vakaru un mazos un lielos kārummīļus.

Ķirbja pārpalikumi - miza un sēklas nonāca uz radiatora. Sēklas der graušanai, bet mizas, kad kārtīgi izkaltušas, var samalt miltos un izmantot gatavošanā.

Nav komentāru:

Komentāra publicēšana