2013. gada 10. maijs

Braunija torte

Aprīļa un maija mija ir vīra babušku dzimšanas dienu laiks. Tā kā pirktās tortes mums neder un es mīlu rosīties virtuvē, uz pasākumiem ierodos ar torti rokās (par to iepriekš vienojoties).
Šogad tad divas reizes pēc kārtas izcepu vienādas, nu, ļoooooooti garšīgas tortes. Pēc pirmās tā mocīja "mazuma piegarša", ka pirmo reizi tik drīz (ar nedēļas starpību) atkārtoju.

Tortes pamatā - braunijs. Pa vidu un visapkārt - mandeļpiena vārītais krēms ar mandeļu esences piešprici.

Braunijs man bija tāds skopais variants, bet tāpat gards.

2013. gada 26. aprīlis

Smilšu mīkla cepumiem - eksperiments

Šo recepti likšu eksperimentu kategorijā, jo nav sanācis atkārtot, bet publicēt tomēr gribu.
Teksts un sastāvdaļas pierakstīti pirms vairākiem mēnešiem.

2013. gada 15. aprīlis

Atskaite par pelmeņiem un Lieldienām

Pirms 8 dienām uzņēmu savās mājās jauku kompāniju, lai kopīgi pagatavotu pelmeņus.
Tad nu kopā bijām 10: 5 pieaugušie, 3 bērni un 2 zīdaiņi.

Sataisījām nepilnus 5 kilogramus pelmeņu, tā, lai sanāk ne vien visiem pusdienām, bet arī pa maišelim pelmeņu katras ģimenes saldētavā.

Ēdām vēl arī prosas kūku, gardu vegānu burkānkūku, svaigi ceptu baltmaizi. Pļāpājām. Bērni izdauzījās pa sniegiem. Un visādi citādi jauki aizvadījām svētdienu. Tik jauki, ka pat nebija laika to iemūžināt fotogrāfijās.

Savukārt uz Lieldienām biju citiem bērniem par prieku sacepusi cepumus ar pēcāk iekausētiem želejlāču viducīšiem, tie arī laikam fotosesiju nepiedzīvoja. Un speciāli manai M par prieku saveidoju marcipāna zaķgalvas šokolādē un šokokonču masas saldās olas.

2013. gada 25. marts

Bez laktozes

Kopš ziemas M ēdienkartē ir ienākušas bezglutēna auzas, Dr. Eglīte iedrošināja mani saņemties šim solim. Ar pavasari atļāva arī atsākt lietot bezlaktozes piena produktus, bezlaktozes sieru gan laiku pa laikam tāpat ļāvu ēst.
Tas nozīmē nelielas izmaiņas arī bloKa uzstādījumā, un, protams, gardākus un dažādākus ēdienus visas ģimenes ēdienkartē!

Cik tad plašs ir bezlaktozes produktu  klāsts Latvijas liel- un maz- veikalos?

Man pašlaik zināmie produkti veikalos:
Prisma (visplašākais man zināmais klāsts):
BL siers no Valio kādi 3 veidi, BL kulinārijas krējums no Valio, BL saldais krējums 10% un 36% Rainbow, BL piens no Valio, Rainbow piens ar samazinātu laktozes daudzumu, Valio Gefilus jogurts bez piedevām, Rainbow margarīns bez laktozes.
Rimi:
Vairāku veidu BL siers, un vajadzētu būt arī Gefilus jogurtam.
Maxima:
Valio Gefilus jogurts (ir pat dzimtās mazpilsētas mazajā XX Maximā).
Sky:
Bezlaktozes siers, kaut kāds bezlaktozes jogurts arī vismaz kādreiz bija.

Pati veikalos pēdējā laikā esmu bijusi maz, līdz ar to visu nezinu. Priecāšos uzzināt vēl par kādiem produktiem!
Vēl jau, protams, laikam visos minētajos veikalos ir pa kādai spāņu vai itāļu desai bez glutēna un laktozes, Alpro sojas desertiņi, augu pieni utt.

Man kārojas dabūt bezlaktozes biezpienu vai ko līdzīgu, bezlaktozes sviestu... Māsa teic, ka vācijā esot.
Ir plāns uzraudzēt bezlaktozes kefīru, bezlaktozes pienam pieliekot drusciņu laba parasta kefīra!

Kūciņa kartupelis - eksperiments


Pagājusī nedēļa bija kārtējā, kad M dārziņā piektdienas launagā paredzēta smalkmaizīte. Ar rauga mīklu ķēpāties negribējās, bet bija krājums ar sakaltētām maizes šķēlēm, tad nu ķēros pie eksperimenta, iemēģinot šo recepti.
Tapa kaut kādi nebūt šokolādīgi "kartupeļi", bet M tajā dienā uz BD gan nedevās.

2013. gada 24. marts

Izvārīju pelmeņus

Gatavojos pelmeņtaisīšanas tusiņam, kas paredzēts pēc 2 nedēļām.
Viena vieta vēl brīva!

2013. gada 9. marts

Pelmeņi

Kas tas ir?
Jā, jā! Man beidzot atradās TAM mierīgs laiks.

Pēc kārtējā slimošanas perioda beidzot tiku pie brīva rīta, kad varēju darīt, ko vien vēlos. Es izvēlējos pagatavot pelmeņus!

2013. gada 19. februāris

Rīsu miltu baltmaize

Veicot kārtējo bezglutēna miltu iepirkumu nolēmu beidzot pamēģināt vienkārši rīsu miltus. Nopirku 2 paciņas Doves Farm rīsu miltus un nu lieku lietā.

Ir pienācis laiks padarīt manu baltmaizi baltāku! Un varbūt arī citādi labāku. Varbūt...

Kēksiņi ar āboliem


Mana vecākā meita gan vienmēr prasa kēksiņus ar glazūru un ābola gabaliņu virsū (multenē noskatījusi), bet es gan pagaidām izcepu vienkārši kēksiņus ar āboliem un kanēli.

Kā vienmēr eksperiments.

Slimošana un eksperimenti

Šajā ziemas sezonā mūsmājās bērni slimo teju nepārtraukti. Tad nu reti tieku pie gatavotā piefiksēšanas.

Pa šo laiku ir bijuši šādi tādi eksperimenti. Joprojām turpinu eksperimentus ar maizi un raugu. Reizi nedēļā eksperimentēju ar mīklu cepumu spiedei. Un laiku pa laikam vienkārši ieviešu ko jaunu ēdienkartē - šobrīd esmu izaicinājusi pati sevi ieviest atkal ēdienos garšvielas, un nesen izmēģināju želejas gatavošanu ar agaragaru.

Pašlaik meitenes ir veselas, tuvākajā laikā centīšos atskaitīties par izeksperimentēto.