2013. gada 9. marts

Pelmeņi

Kas tas ir?
Jā, jā! Man beidzot atradās TAM mierīgs laiks.

Pēc kārtējā slimošanas perioda beidzot tiku pie brīva rīta, kad varēju darīt, ko vien vēlos. Es izvēlējos pagatavot pelmeņus!


Sastāvdaļas:
mīklai:
250g MixB
1 tējk. guāra sveķi
1 tējk. sāls
3 vidējas olas
3 ēd.k. eļļa
3 ēd.k. ūdens

Pildījumam:
500 g maltas gaļas (man paliek vēl pāri dažām kotletēm)
sāls, garšvielas

Pagatavošana
1. Samaisu gaļu ar sāli un garšvielām un atstāju ievilkties.
2. Visas mīklas sastāvdaļas samaisu un samīcu nelipīgā, bet vijīgā mīklā. Saveļu pikucī, ietinu plēvē un atstāju vēl pabriest.
3. Kamēr mīkla briest sagatavoju visu nepieciešamo pelmeņu gatavošanai: režģi (apziežu ar eļļu), trauku ar ūdeni (mīklas apslacināšanai, lai izrullēta neizžūst un labi salīp), mīklas rulli un pamatni rullēšanai, kādu rīku pelmeņu maliņu apspaidīšanai, karotītes pildījuma likšanai.
4. 1/4 mīklas plāni izrullēju un lieku uz režģa, piepalīdzu izveidoties bedrītēm priekš pildījuma (padodu mīklu klāt no malām), apziežu ar ūdeni.
5. Ar mazo karotīti lieku bedrītēs pildījumu (kāda 1/2 tējkarotes vien sanāk).
6. Izrullēju vēl vienu 1/4 mīklas, pārklāju sapildītajai daļai, ar pirkstiem nedaudz piespiežu starp pildījuma uzkalniņiem.
7. Ar koka nazīša spalu apspaidu pelmeņu malas tos vienlaikus gan aizspiežot, gan nogriežot.
8. Noņemu liekās malas, izspiežu pelmenīšus no režģa un uz šķīvja vai paplātes lieku saldētavā apsaldēties. Pēcāk jau saberu maisā.
 9. 4.-8. punktu atkārtoju līdz mīkla palikusi pavisam maz. Pēdējos pelmenīšus sataisu ar rokām (esmu kādreiz tā arī visu porciju taisījusi).


Lūk, maiss ar pelmeņiem! Man tur būs vismaz 5 lielas pelmeņu porcijas.
Mīkla ir ļoti padevīga un diezgan elastīga, viegli rullējas. No tās var taisīt arī makaronus, kaut vai lazanjai. Ar līdzīgu mīklu esmu cepusi strūdeles. Ar tādu nudien ir prieks strādāt. Ko vēl tādu lai no tās pagatavo?

13 comments:

  1. Ņam. Gaidam kopà gatavošanas tusiņu. :)

    AtbildētDzēst
  2. Zinu, ka ēdu Tavus pelmeņus. Bet nobijos un izcepu to malto gaļu pirms likt pelmeņos. Sataisīju. Gaida ledusskapī, kad man gribēsies viņus ēst.
    Nākošreiz riskēšu ar jēlu gaļu. Tiešām tā gaļa izvāras?

    Ziemassvētkos varbūt jāpasūta pelmeņu taisāmais.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Frikadeļu zupu taču esi vārījusi? Frikadeles, lai arī jēlas, izvārās ļoti ātri. Tā pat ir arī ar gaļu pelmeņos, vajag tikai mazliet vairāk laika, jo pelmeņi ir sasaluši (ja nevāra svaigus).

      Dzēst
  3. Paldies par recepti! Guāra sveķu vietā izmantoju ksantāna sveķus un sanāca burvīgi pelmenīši!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Arī izmantoju ksantāna sveķus. Piekrītu - ideāli! Mīklu var izrullēt superplānu un tā ir elastīga. Bez sveķiem sanāca drūpošāka un neizdevās izrullēt tik plānu.
      Paldies par recepti, Niona!

      Dzēst
  4. Pēdējāb laikā mīklu gatavoju pavisam vienkārši - 300g MixB, 3 vidējas olas, 3 ēdamkarotes olīveļļa, 3 ēdamkarotes ūdens, sāls pēc vēlēšanās.

    AtbildētDzēst
  5. Taisīju bez tiem sveķiem.sanāca vnk ideāli.:)

    AtbildētDzēst
  6. Kā tomēr garšīgāk - ar iepriekš ceptu gaļu vai jēlu? Otrais variants laikam veselīgāks. Cik ilgi jāvāra tos ar necepto gaļu?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Nekad neesmu pelmeņiem gaļu cepusi vai jebkā citādi iepriekš pagatavojusi. Vārās tieši tik pat ilgi, cik jebkuri pelmeņi - kad uzpeld, vēl minūtes piecas.

      Dzēst
  7. kas ir mixB? saprotu, ka kaut kas miltveidīgs? tikai kas? Un kur to var iegūt/ nopirkt? mani arī sākusi interesēt bezglutēna diēta, bet ne tapēc, ka kādam piespiedu kārtā, bet vienkārši gribas veselīgi dzīvot.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. MixB jeb Schaer Bread mix https://internetaptieka.lv/lv/bezglutena-partika/schar-bread-mix-b-miltu-maisijums-maizes-cepsanai-1-kg

      Bet par otro daļu - bezglutēna diēta nenozīmē veselīgu dzīvesveidu. Ja vien nav medicīnisku indikāciju, tai nevajadzētu pievērsties. Gan tādēļ, ka, vienus miltus aizvietojot ar citiem, nekas nemainās (turklāt bezglutēna miltos parasti ir augstāks cietes, tātad "tukšo" ogļhidrātu saturs), gan tādēļ, ka tie satur mazāk B grupas vitamīnu, ko var nākties uzņemt papildus. Gribas teikt gluži kā uz uztura bagātinātājiem rakstīts - neizmantojiet bezglutēna produktus pilnvērtīga uztura aizstāšanai. Bezglutēna maize, cepumi, kūkas, pelmeņi NAV veselīgāki par parastajiem. Vienkārši dārgāki :D

      Dzēst
  8. paldies par ātro atbildi.. šobrīd esmu pareizā uztura meklējumos un es jau kādu laiku pamatā visiem "cepumiem" izmantoju auzu miltus. vienīgi pelmeņu mīkla ar šiem miltiem ne visai labi sanāk. meklējot variantus, kā izgatavot citādāku pelmeņu mīklu, bez kviešu miltiem, uzdūros šai lapai, līdz ar to ieinteresējos par bezglutēna pārtiku. katrā ziņā paldies par informāciju. ceru, ka neļaunosieties, ja dažreiz šeit ieskatīšos pēc kādas receptes.

    AtbildētDzēst