2013. gada 25. marts

Kūciņa kartupelis - eksperiments


Pagājusī nedēļa bija kārtējā, kad M dārziņā piektdienas launagā paredzēta smalkmaizīte. Ar rauga mīklu ķēpāties negribējās, bet bija krājums ar sakaltētām maizes šķēlēm, tad nu ķēros pie eksperimenta, iemēģinot šo recepti.
Tapa kaut kādi nebūt šokolādīgi "kartupeļi", bet M tajā dienā uz BD gan nedevās.


Sastāvdaļas:

300g sausiņi
1 glāze riekstu (liku lazdu riekstu)
1/2 glāze piena (es lietoju bezlaktozes saldo krējumu + ūdeni)
1/2 glāze cukura
150g sviests (satur laktozi!)
1/2 ēd.k. karoba pulveris
1+1/2 ēd.k. kakao

Garšai vēlāk vēl pievienoju - 50g kausētu tumšo šokolādi (diētai atbilstošu), 1 ēd.k. armēņu konjaku, 1 ēd.k. tumšo cukuru, 1 ēd.k. vaniļas cukuru.

Pagatavošana

1. Ar gaļas maļamo mašīnu samalu kaltēto maizi un riekstus. Riekstus malt bija grūti, laikam jāapgrauzdē pirms tam.
2. Katliņā līdz viršanas brīdim uzkarsēju "pienu" ar kakao, karobu un cukuru, noņēmu no liesmas un izkausēju šķidrumā sviestu.
3. Pielēju karsto šķidrumu rīvmaizes-riekstu masai un samaisīju. Atstāju ievilkties.
4. Pagaršoju un sāku uzlabot krāsu un garšu līdz jutu, ka ir OK.
5. No atdzisušas masas veidoju "kartupeļus" un liku ledusskapī kārtīgi sastingt.

Ja godīgi, tad rezultāts, lai arī gards, nebija īsti labs. Galvenā problēma - samalšanai izmantoju ļoti slikti izdevušos maizes kukulīti, kūciņās bija labi jūtamas sīkstas drupačas. Jāizvēlas tomēr labāka maize un arī jāsamaļ smalkāk.
Vēl arī jāpameklē cita recepte. Veikalos kviešu "kartupeļi" ir drusku mīkstāki, gaisīgāki (cik atceros), bet šie bija blīvi. Iespējams vaina arī tajā, ka lietoju sviestu, kas atdziestot tomēr sacietē. Internetā ir daudz recepšu, kur tiek izmantots iebiezinātais piens, tas man, protams, nav variants. Tomēr pameklēt gan ir vērts.

Katrā ziņā našķis bija labs - salds un šokolādīgs, bet ne svētku galdā liekams.

2 komentāri:

  1. Es nesen pamanīju Rimi bezlaktozes vsiestu - no Valio (somu firma, ražo arī citus bezlaktozes produktus). Vismaz Origo Rimi bija ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šī ziņa mani priecē! Valio vispār malači, Latvijas veikalos parādas arvien plašāks viņu BL produktu klāsts. Mans jaunatklājums ir, ka Valio Gefilus jogurti (gan tīrais, gan ar garšām) ir bez laktozes :)

      Dzēst