2012. gada 9. novembris

Prosas kūka ar ķirbi un dzērvenēm

Kad viena prosas kūka noēsta, laiks domāt par nākamo!
Nokautajam ķirbim par godu tapa rudenīga, sildoša prosas kūka ar ķirbi un dzērvenēm.

Sastāvdaļas:
  • 250g prosas, kas izvārīta 400 ml ūdens kopā ar mazumiņu sāls
  • 1 ola
  • 100g cukura (viena tējas tase)
  • 50 ml eļļas
  • 4 ē.k. kukurūzas miltu
  • liela glāze rupji rīvēta ķirbja
  • mazdrusciņ kanēļa un muskatrieksta
  • dzērvenītes smukumam

Pagatavošana.

1. Izvārīto prosu rūpīgi samaisu ar pārējām sastāvdaļām (izņemot dzērvenes); var paspaidīt arī ar rokām, lai prosas graudi mazliet pajūk.
2. Prosas masu lieku formā (es izmantoju 26 cm apaļo formu) un izlīdzinu, vienmērīgi saberu virsū ogas un tās nedaudz iespiežu mīklā.
3. Lieku līdz 180 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī cepties. Cepu 30 minūtes, pēc tam atstāju, lai krāsnī lēnām dziest.

Šo kūku visgardāk ēst siltu.

Ar garšvielām jārīkojas pēc gaumes un izjūtas, man gadījās nedaudz pārspīlēt ar muskatriekstu.
Jo vairāk dzērveņu, jo krāšņāk izskatīsies un jo vairāk skābenuma tiks citādi diezgan saldajai kūkai. Manuprāt, būtu ideāli, ja katrā kumosā būtu pa kādai dzērveņogai. Iespējams arī ķirbi var likt vairāk, tad garša būtu ķirbjaināka, šoreiz neriskēju, galu galā ar ķirbi to gatavoju pirmoreiz un ķirbja garša mani nebūt nepievelk. Manā virtuvē ķirbis ir nevis ēdiena pamats, bet gan tā papildinātājs.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru