2012. gada 12. novembris

Vārītais krēms

Man kādreiz bija iestāstīts, ka tas ir ļoti sarežģīti, piņķerīgi - pagatavot vārīto krēmu. Ilgu laiku gan šī iemesla, gan laika taupīšanas nolūkā kūkās smērēju biezpiena krēmu vai jogurtu, bet pienāca laiks, kad no piena produktiem bija jāatsakās. Arī sojas jogurts nebija izeja.
Tad nu nolēmu riskēt, pagatavoju savu pirmo mandeļu pienu, sameklēju daudzmaz uzticamu krēma recepti un ķēros pie darba. Rezultāts bija veiksmīgs, gatavošana man nešķita sarežģīta, un nu krēmu vāru itin bieži. Ja nav laika gatavot mandeļpienu - ņemu 400 ml bundžu kokosriekstu piena un atšķaidu līdz litram, tad krēmam ir patīkama kokosa piegarša.



Sastāvdaļas:
  • 1 l augu piena
  • 6 olas
  • 12 ē.k. cukura
  • 12 ē.k. miltu (ciete te neder, tad iznāk piena ķīselis ar olām, tāds, kā jau ķīselis, ar laiku atsulojas)
Pagatavošana.

1) Katliņā ieleju pienu un lieku uz plīts lēnām sildīties.
2) Kamēr piens silst (tam nav jāuzvāras!), katliņā ar biezu apakšu iesitu olas, pievienoju tām cukuru un saberžu līdz cukurs izkusis. Pēc tam piemaisu miltus.
3) Olu-cukura-miltu masai, to maisot, pieleju uzkarsušo pienu (ja piens būs verdošs, var saraut kunkuļos) un izmaisu.
4) Lieku katliņu ar šķidro "krēmu" uz lēnas liesmas un rūpīgi maisu līdz masa paliek bieza un uzmet pa burbulim. Tas paņem diezgan ilgu laiku. Jāmaisa, lai nebūtu tā, ka apakšā sabiezē, bet augšā vēl šķidrs, tā rodas kunkuļi.
5) Krēmu atstāju tāpat istabas temperatūrā lēnām atdzist. Šajā laikā krēms vēl nedaudz sabiezē; tā kā pa virsu rodas garoziņa, krēmu laiku pa laikam jāsamaisa.
6) Atdzisušam var pievienot mīkstu sviestu, ja tas diētā ir o.k. (daudzums pēc gaumes/vajadzības/iespējām), ar sviestu ir visgaršīgāk. Vai arī nedaudz eļļas, vai vispār neko - tāpat garšīgi.

Tam, vai maisa ar karoti vai putojamo slotiņu, nav īpašas nozīmes, uz beigām gan ar karoti vieglāk, jo krēms kļūst ļoti biezs.
Šādu krēmu lietoju gan tortēm, gan uz kūkām/bulciņām cepu cepeškrāsnī, gan dodu meitai līdzi uz BD, kad citiem pie ķīseļa ir putukrējums, un arī vienkārši našķējamies. Nevajadzētu aizmirst pirms lietošanas kārtīgi izmaisīt!

1 komentārs:

  1. Sveiki, vai norādītais miltu daudzums attiecas uz bezglutēna miltiem?

    AtbildētDzēst