2012. gada 15. novembris

Baltmaize ar ķirbi

Smuko ķirbīti palēnām izlietoju visādos ēdienos. Biezzupās, kartupeļu biezenī, sautējumā ar rīsiem. Tagad pienākusi kārta baltmaizei ar ķirbi.

Sastāvdaļas
Tādas pašas kā parastajai baltmaizei:


  • 100g kukurūzas milti
  • 100g kartupeļu ciete
  • 200g MixB
  • 400 ml silta ūdens (lai ātrāk rūgst)
  • ~1 tējk. presētā rauga
  • 1 tējk cukura
  • ~1 ē.k. eļļas (es lietoju olīveļļu)
  • 1/2 tējk. sāls
+
  •  ~100g smalki rīvēta ķirbja
 Pagatavošana arī tāda pati.

1. Saberžu raugu ar cukuru. Kamēr raugs atdzīvojas un sāk ēst un vairoties, iesveru miltus un tos samaisu.


2. Mīklas bļodā miltus samaisu ar siltajā ūdenī izšķīdinātu raugu (es parasti ~20% miltu un ūdens atstāju un pievienoju pēc pirmās uzraudzēšanas, jo baidos, ka aizmirsīšu un mīkla pārrūgs, tad maize var pēc tam nepacelties) un sarīvēto ķirbi. Lieku, lai uzrūgst. Siltumā tas notiek mazliet ātrāk.
3. Pievienoju atlikušos miltus un ūdeni, sāli, eļļu, rūpīgi vairākas minūtes maisu, lai izmaisās kunkuļi, ogļskābā gāze utt., teorētiski, jo vairāk maisa, jo pufīgāka maize (man gan nav bijis laika tam pievērst uzmanību, jāpamēģina).

4. Krāmēju mīklu ieeļļotā formā, ar karoti izlīdzinu, uzleju vēl nedaudz eļļas, lai varu ar pirkstiem izlīdzināt pavisam smuki. Eļļa neļauj mīklai lipt pie ādas. Un atkal atstāju uzrūgt.
5. Kad mīkla aptuveni dubultojusi apjomu, laiks likt cepties. Lieku līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī uz 50 minūtēm un cenšos neaizmirst cepeškrāsns apakšā nolikt karstumizturīgu trauku karsta ūdens, lai garoziņa plānāka, mīkstāka.
6. Kad maize izcepusies, rauju no krāsns laukā, izkratu no formas uz dvieļa un tajā satinu, lai lēnām atdziest. Un pēcāk jau var ēst gardu muti!

Ķirbis maizi padara mitrāku, tā pat pēc dažām uz galda pavadītām dienām (ar dvieli piesegta) nav kļuvusi sausa.
Un ķirbis citādi uzturvērtības diezgan mazvērtīgo maizi padara noderīgāku.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru