2013. gada 18. janvāris

Viltotā rudzmaize

Katru gadu janvārī sākas lēto avokado sezona. Un man līdz ar to neremdināma kāre pēc rudzmaizes ar avokado. Un vispār - kreptīgā ziemā gribas kreptīgu maizi.

Pagājušajā ziemā, būdama gaidībās ar otro meitu, neizturēju un aktīvi rakņājos pa internetu, lai atrastu sev recepti kaut kam, kas līdzinās rudzu maizei. Un atradu iedvesmojošu recepti, kuru gan pielāgoju pēc savas gaumes. Tagad, meklējot sākotnējo recepti, uzgāju vēl dažas interesantas, varbūt kādreiz pamēģināšu.


Sastāvdaļas:

Sausās
Ieraugiet bildē bļodu!
  • 1 tase* griķu miltu
  • 1 tase Werz pilngraudu miltu (var aizstāt kaut ar mixB)
  • 1/2 tase mixB
  • 1/4 tase maltas linsēklas
  • 1/2 - 1 ēd.k. ķimenes (es tās daļēji samaļu reizē ar linsēklām)
  • 1 tējk. guāra sveķu
  • 3/4 tējk. sāls

Slapjās/lejamās

  • 3 olas
  • 2 tējk. šķīstošo cigoriņu (tie kas burciņā)
  • 2 tējk baltvīna etiķa
  • 2 ēd.k. tumšā sīrupa (es lietoju Dansukker, ideāli, ja ir melase, bet man nav)
  • 2 ēd.k. eļļas
  • 1 tase silta ūdens
1 tējk rauga (+ 1 tējk. cukura)

*Tase manās mājās ir 200 ml tējas tasīte.

Pagatavošana

1. Krūzītē raugam pievienoju cukuru un mazliet ūdens, lieku siltumā atdzīvoties.
2. Tikmēr samēru un bļodā samaisu visas sausās sastāvdaļas.
3. Citā pietiekama tilpuma bļodā samēru un sakuļu slapjās/šķidrās sastāvdaļas un raugu.
4. Pieleju šķidrās sastāvdaļas sausajām, kārtīgi izmaisu un atstāju kādu pusstundu rūgt. Mīkla ir pašķidra.
5. Atkārtoti visu izmaisu. Mīkla ir kļuvusi biezāka. Kārtīgi izmaisītu lieku ietaukotā veidnē, izlīdzinu, ar eļļainiem pirkstiem apsmērēju un izlīdzinu pilnībā. Atstāju rūgt.
6. Mēreni uzrūgušu (~30 min) lieku uz 180 grādiem uzkarsētā krāsnī cepties. Apakšā lieku trauku ar karstu ūdeni. Cepu 50 minūtes.
7. Izceptu maizi ietinu dvielī un atstāju "nogatavoties". Atdzisušu sagriežu.

Es, mana virtuve un maize.
Mīkla iznāk brūna, bet maize vēl brūnāka. To brūnumu dod linsēklas, cigoriņi, tumšais sīrups. Man svarīgi, ka maize ir diezgan pilngraudaina. Garoziņa ir diezgan drupana, nav sīksta kā īstai rudzu maizei. Arī mīkstums nav tik lipīgs, bet citādi tā ir garšīga un kaut kāda līdzība arī jaušama. Ar avokado sader lieliski, ķiploku grauzdiņus gan vēl neesmu mēģinājusi ar to gatavot. Sezona tikai nupat atklāta.

Pagājušajā gadā, kad mēģināju cept ar citronu sulu, nebija TAS skābums. tad izgāju uz galīgu avantūru - pagatavoju ieraugu un cepu ar to. Skābumiņš bija īstais, un maizes konsistence arī bija labāka. Vasarā savu ieraugu nomērdēju, bet jaunu izaudzēt pašlaik nav iedvesmas.
Ja miltus pieliek vairāk - var jau veidot klaipiņu un cept bez veidnes. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru