2013. gada 10. maijs

Braunija torte

Aprīļa un maija mija ir vīra babušku dzimšanas dienu laiks. Tā kā pirktās tortes mums neder un es mīlu rosīties virtuvē, uz pasākumiem ierodos ar torti rokās (par to iepriekš vienojoties).
Šogad tad divas reizes pēc kārtas izcepu vienādas, nu, ļoooooooti garšīgas tortes. Pēc pirmās tā mocīja "mazuma piegarša", ka pirmo reizi tik drīz (ar nedēļas starpību) atkārtoju.

Tortes pamatā - braunijs. Pa vidu un visapkārt - mandeļpiena vārītais krēms ar mandeļu esences piešprici.

Braunijs man bija tāds skopais variants, bet tāpat gards.



Sastāvdaļas 1 braunijam (cepu 2):
  • 200g tumšā šokolāde (es neņēmu īstu tumšo)
  • 150g cukurs
  • šķipsna sāls
  • 3 olas
  • 110g self rising milti
  • 100ml eļļa
Pagatavošana




1. Uz nelielas liesmas liku uzsildīties eļļu + šokolādi; tikai tik daudz, lai šokolāde izkūst, nevajag karsēt.
2. Kamēr šokolāde kūst, bļodā sakūlu olas ar cukuru un sāli.
3. Kad cukurs izkusis, piemaisīju miltus.
4. Pēc tam pielēju un iemaisīju izkusušās šokolādes - eļļas masu un visu lēju savā 26 cm apaļajā formā.
5. Cepu cepeškrāsnī 180 grādos 15 minūtes. Kaut kā ļoti ātri izcepās

No pašas taisīta mandeļpiena pagatavoju vārīto krēmu ar 100g sviesta (Rimi tiešām ir Valio bezlaktozes sviests) un ~1/4 daļu DrOetker mandeļu aromatizētāja pudelītes, ko pievieno jau atdzisušam krēmam.

Apakšējo biskvītu nedaudz mitrināju (apziedu) ar pašķaidītu zemeņu ievārījumu, bet labāk derētu stipra kafija vai amaretto. Nedaudz samitrinātam braunijam biezā kārtā liku virsū krēmu (gandrīz pusi), izlīdzināju, tam virsū otru brauniju. Ar atlikušo krēmu "špaktelēju" malas un biezā kārtā noziedu virspusi.

Tā kā krēma rotājumi man īpašo nepadodas, rotāju ar kakao/karobu, izmantojot papīra trafaretu, ko rūpīgi uzliku uz tortes virsmas un pēcāk atkal uzmanīgi noņēmu.

Un tad jau jāatstāj torti savilkties. Es liku kopā tieši diennakti pirms plānotās ēšanas. Tā kā nelietoju īsti tumšu šokolādi un vēl arī skopi taupīgi tikai 200 g nevis 250, kā parasti receptēs, tad braunijs ir gaišāks un ne ļoti šokolādīgs.

Torte salda, garšīga, klāt prasās melnu kafiju un laisku kompāniju!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru