2013. gada 26. aprīlis

Smilšu mīkla cepumiem - eksperiments

Šo recepti likšu eksperimentu kategorijā, jo nav sanācis atkārtot, bet publicēt tomēr gribu.
Teksts un sastāvdaļas pierakstīti pirms vairākiem mēnešiem.



Pats pirmais, ko savulaik mēģināju pagatavot bez glutēna, bija cepumi, jo dažas dienas pēc celiakija diagnosticēšanas meitai mums bija jāsvin mana tēta pusapaļā jubileja. Lai arī meitene vēl bija maza - gads un 8 mēneši - gribēju, lai arī viņai svētkos ir našķis. Sameklēju Cālī kaut kādu bezglutēna cepumu recepti un ķēros pie darba. Ak vai! Cepumi, kuru pamatā bija kartupeļu ciete, daudz eļļas un cukurs, bija bezgaršīgi un sīksti. Pašai, kur nu vēl bērnam, nepatika...
Par laimi drīz vien apjautu, ka receptes var meklēt arī citur plašajās interneta ārēs. Sāku ar Schar receptēm, bet pēc receptēm gatavojot mīkla nekad nesanāca "kā vajag" - tā bija vienkārši pārāk mīksta. Ar laiku sāku gatavot vienkārši pēc izjūtas un izdevās tīri labi cepumi.
Pagājušajā nedēļā meitas bērnudārzā notika lielā gatavošanās Mārtiņu svinēšanai. Bija paredzēts, ka bērni ceps cepumus (bērnudārzā), tad nu ar jaunu entuziasma vilni ķēros pie mīklas gatavošanas. Tā kā šoreiz meitai viss darbs pie cepumiem būs pašas ziņā bez manas palīdzības, tad mīklai vajadzēja būt ērtai, neaizmirstot par rezultāta garšīgumu.
Recepti uzreiz nepierakstīju, bet mīkla, manuprāt, iznāca tieši kā ierastā smilšu cepumu mīkla. Cepumus dabūju nogaršot - gardi, un meita bija lieliski tikusi galā. Pie tam cepumus viņi veidoja ar pirkstiem, tātad mīkla nelipa pie pirkstiem.
Tagad pienācis laiks rekonstrukcijai.

Sastāvdaļas:
  • 100 g MixB
  • 25+25 kukurūzas milti  & kartupeļu ciete
  • 1 maza ola
  • 1 ē.k. vaniļas cukurs
  • 50 g cukurs ?
  • šķipsniņa sāls
  • 50 ml eļļa ?
Pagatavošana

1. Samaisa olu ar  cukuru un vaniļas cukuru līdz cukurs izšķīdis, pievieno pārējās sastāvdaļas un rūpīgi samīca viendabīgā mīklā.
2. Veido cepumus:
a) izrullē mīklu uz miltiem apkaisītas virsmas un izspiež ar formiņām;
b) slapina rokas ūdenī un veido kliņģerīšus vai citas figūriņas.
3. Cep. Manas cepeškrāsns instrukcijā teikts, ka vislabāk cepumus cept 140 grādos uz viena no apakšējiem līmeņiem līdz gatavi. Un tā arī tiešām iznāk vislabāk - vieglāk novaktēt gatavību un nepiedeg.

4 komentāri:

  1. Es nesen eksperimentāli pieliku sviesta cepumu mīklai klāt prosas pārslas. Domāju būs, kas līdzīgs auzu pārslu cepumiem. Sanāca - nu tā - ēst var, bet nav tā ka nevar apstāties (kas, manuprāt, ir mēraukla cepumiem un tādām lietām). Baigi jau nu prosīgi... Ja pieliktu citrona miziņu būtu līdzīgi Doves farm cepumiņiem.

    AtbildētDzēst
  2. Lai nevarētu apstāties, tiem jābūt saldi-sāļi-trekniem. Tā, lai sāli jūt. Šodien, ja būs laiks, laikam atkal jāpaeksperimentē ar cepumiem.

    AtbildētDzēst
  3. Atbildes
    1. http://ninonasvirtuve.blogspot.com/2012/11/mani-milti.html
      Pirmie no visiem, pirmajā attēlā pa labi. BreadMix jeb MixB. "Tautā" iegājies īsākais nosaukums :) Kādreiz arī tas bija lielākiem burtiem uz iepakojuma.

      Var nopirkt teju visos lielveikalos - Rimi, Maxima lielajos veikalos, Sky, Stockman, tagad laikam arī Prisma. Tāpat arī lielajās Mēness aptiekās, Mana Aptieka tīklā, pirkumins.lv. Gan jau vēl kaut kur.

      Dzēst